Story Bridge Budapest 2019 szakmai program

Ötletbörze filmeseknek izgalmas és húsbavágó történetekkel a mai Magyarországról.

 A program a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével és közreműködésével valósult meg.

 

Igazgyöngy

Mesélők: Baloghné Móni, Veress Tamás – Igazgyöngy Alapítvány – Berettyóújfalu
Történet: Balogné Móni 45 éves oláh cigányasszony. Nyolc osztályt végzett kisegítő iskolában, férjhez ment, és élte egy tradicionális oláh cigány anya életét: nehézségek, tragédiák, küzdelem a megélhetésért, a gyerekeiért – egy lehetőségeitől megfosztott zsákfaluban, ahol a romakérdés és a generációs szegénység összes problémája fellelhető.

Rendszerbe zárva

Mesélők: Kormos Márta és Mihály Bulcsú | Kontúr Egyesület – a hős utcai családok érdekérvényesítéséért
Történet: Péter munka után elmegy kislányáért a szomszéd kerület iskolájába, hogy francia szakkör után hazamenjenek. Gyerekei nem közlekedhetnek egyedül, még a folyosóra sem léphetnek ki. Ahogy a többi, munkába, iskolába járó vagy nyugdíjas szomszéd sem teszi. Hős utca 15/A és 15/B a hírhedt háztömb, Budapest legismertebb gettója, ahol a családok mellett ott élnek az illegális lakásfoglalók és bedrogozott emberek lézengenek a mindent elborító mocsokban.

Buborék

Mesélők: Kovács Henrietta – Autistic Art Alapítvány
Történet: A 26 éves Nóri hatalmas szappanbuborékokat fúj. Szeret festeni és rajzolni. A Miskolci Autista Alapítvány otthonában él, ahol autista fiatalok laknak együtt harmóniában, kortársaikkal körülvéve, fejlesztő terápiákkal színesítve napjaikat. Céljaik ismerősek mindannyiunk számára: legyen társam, akivel örömöt – bánatot megosztok, alkothassak, emberhez méltó életet élhessek.

Egyszer volt, hol nem volt

Mesélők: Huszár Annamária, a Tévelygőkért Alapítvány elnöke és Oláh Attila, tapasztalati munkatárs.
Történet: Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy mesekör, ami hol máshol lehetett volna, mint egy börtönben. Ebben a mesekörben fogvatartottak “játszottak” hét éven keresztül a börtön kápolnájában. De hogy is lehet az, hogy játszottak? Elmesélték az életüket úgy, hogy minden évben kétszer összeállítottak egy-egy mesejátékot, amit rendkívüli beszélő keretében előadtak a gyermekeiknek.

Civil Kurázsi

Mesélők: Móra Veronika – Ökotárs Alapítvány
Történet: A Norvég Civil Támogatási Alap az Európai Unióhoz újabban csatlakozott, illetve gyengébben fejlett országok felzárkóztatására és támogatására létrejött program. A civil alap átfogó célja, hogy segítse a civil társadalom fejlődését, valamint erősítse részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában. 2014 áprilisában Lázár János – Miniszterelnökséget vezető államtitkár- levelet írt a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagjának. Ezzel kezdetét vette valami olyasmi, amit soha korábban nem éltek meg a civil szféra képviselői. Hogyan küzdöttek meg a civilek? Mi motiválhatja a független civil társadalmat érő folyamatos vegzálásokat, az állandó nyomásgyakorlást?

Lélekszakadva

Mesélők: Dr. Spronz Júlia szakjogász – PATENT Egyesület
Történet: Egy durva veszekedést követően Gabriella elmenekült a férjétől három kiskorú gyermekükkel. Már ezt megelőzően is a lelki terror, fizikai és szexuális bántalmazás mind-mind a családi élet részei voltak. A gyerekek a válás után is szorongásos tüneteket mutattak. Gabriella független gyermekpszichológus segítségét kérte, aki megállapította, hogy az apa a gyerekeket szexuálisan bántalmazhatta. A gyámhivatal nem intézkedett, kirendelt szakértőjük pedig megállapította, hogy az apával való kapcsolattartás nem hátrányos a gyerekekre nézve. Ma Magyarországon becslések szerint gyerekek tízezreit kényszerítik akaratuk ellenére a hatóságok külön élő szülőjükkel, más rokonukkal való kapcsolattartásra.