Barion Pixel

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek

 

I.  A FESZTIVÁL

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (a továbbiakban: “BIDF” vagy “Fesztivál”) az ALL-DOX Kft. (a továbbiakban: “Szervező”) által évente megrendezett dokumentumfilm fesztivál.

A tizenegyedik BIDF 2025. január 25. és február 2. napja között kerül megrendezésre.

A BIDF 10 év alatt Magyarország legrangosabb nemzetközi filmfesztiváljává nőtte ki magát, amely éves szinten a legnagyobb nézőszámmal rendelkezik. Mivel a BIDF elsődleges célja továbbra is a közönségépítés, a válogatás kritériumai között szerepel, hogy a filmek közönségbarátok és érzelmileg intenzívek legyenek, mindemellett erős történetmesélés jellemezze őket.

A Szervező a nézők széles körét célozza meg, így a Fesztivál témája változatos. A Fesztivál stratégiájának kidolgozásáért, a vetítendő filmek kiválasztásáért és a program ütemezéséért a Fesztivál vezetősége felel.

A Fesztivál nemzetközi zsűrije a meghirdetett négy-hat versenyszekcióban pénzjutalommal díjaz. A BIDF a hivatalos válogatás mellett további, nem versenyprogramokat is szervezhet.

A Résztvevők tudomásul veszik, hogy a benevezett film a versenyprogram mellett más szekciókba is beválogatható.

Jelen általános szerződési feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) rendezik a Fesztivállal kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket.

A BIDF hivatalos válogatásában szereplő filmek tekintetében a Szervezőt fakultatív elővásárlási jog illeti meg a magyarországi területi forgalmazást illetően.

 

II.  NEVEZÉS

 1. A Fesztiválra nevezéskor nincs megkötés a dokumentumfilmek hosszúságát illetően.
 2. A Fesztiválon kizárólag 2023-ben és 2024-ban készült filmek vehetnek részt.
 3. A BIDF egy magyarországi, úgynevezett premierfesztivál, melynek értelmében a BIDF hivatalos válogatásában szereplő filmek a Fesztiválon való bemutatásuk előtt nem szerepelhetnek más magyarországi fesztiválokon. A válogatáson szereplő filmnek a BIDF-en kell először Magyarországon bemutatkoznia. A film beküldőjének feladata, hogy a Fesztivál kezdete előtt információkat szerezzen be a tervezett vetítésekről és a sugárzási időpontokról. A film premierstátuszának megváltozása kizárhatja a filmet a válogatásból. Ilyen esetben a Fesztivál fenntartja magának a kártérítésre vonatkozó igényét.
 4. A nevezéstől való díjmentes visszalépésre BIDF hivatalos válogatásába történő nevezést követően két hétig, – meghívás esetén pedig a Fesztivál hivatalos válogatásába szóló meghívás elfogadásáig van lehetőség.  Ezt követően visszalépés esetén az indulónak vagy a meghívottnak 300 euró összegű visszalépési díjat kell fizetnie a Szervező részére.
 5. A Fesztivál honlapján történő nevezés esetén ki kell tölteni a nevezési űrlapot, illetve csatolni kell a következő dokumentumokat:
  • rövid szinopszis (1000 karakter),
  • a film linkje,
  • a trailer letölthető linkje,
  • teljes dialóguslista angol nyelvű időkódokkal (később is benyújtható) mind a film, mind a trailer vonatkozásában,
  • néhány fénykép a filmről, valamint egy fénykép a rendezőről (digitális, nyomtatható 300 DPI, JPG formátumban).
  • a szereplők és a stáb adatai,
  • a rendező életrajza.
  • Opcionálisan csatolandó, és örömmel vesszük, ha megküldik részünkre:
   • a film hivatalos plakátjának szerkeszthető változatát (digitális, PSD, INDD formátumban),
   • a film eddigi fesztiváltörténetét.
  • Minden nevezés a Fesztivál MyBIDF fiókján keresztül történik. Amennyiben a Nevező még nem rendelkezik ilyennel regisztrálnia kell egy fiókot. A nevezést követően a Nevezők e-mailben kapnak értesítést a sikeres nevezésről és a Fesztivállal kapcsolatos egyéb, fontos információkról.
 6. A nevezési díj filmenként 15 euró.
  • EARLY BIRD - Első időszak (2024 Február 20-Április 30) 15 Euró
  • Második időszak (2024 Április 30-Július 31) 20 Euró
  • Harmadik időszak (2024 Július 31-Szeptember 15) 25 Euró
 7. Az online bankkártyás fizetés a Barion rendszerén keresztül valósul meg. A bankkártyaadatok nem jutnak el sem a Szervezőhöz, sem a Fesztiválhoz. Ezt a szolgáltatást a Barion Payment Zrt. nyújtja, mely a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alatt álló intézmény, engedélyének száma: H-EN-I-1064/2013.
 8. A Fesztiválra benyújtott dokumentumokat, anyagokat és előnézeti másolatokat nem küldjük vissza a Nevezők részére.
 9. A Fesztivál programjába beválasztott film a közzétételt követően már nem vonható vissza.
 10. Ha a film kiválasztásra kerül, a kiválasztásról szóló visszaigazolás kézhezvételétől számított két héten belül kötelező a film letölthető linkjét a Szervező részére biztosítani a fordítási munkák elvégzése céljából.

 

III.  KIVÁLASZTÁS, DÍJAK

 1. A filmek kiválasztásáról egy válogató bizottság dönt. A határidőig benyújtott filmek Nevezői értesítést kapnak a hivatalos válogatásba történő meghívásról, az elutasításról vagy arról, hogy a filmet nem a versenybe választották be, hanem más szekcióba.
 2. A válogatóbizottság körülbelül harminc-negyven kreatív dokumentumfilmet választ ki. A végső döntést a Fesztivál Igazgatója hozza meg.
 3. A kiválasztott filmeket a válogatás után négy-hat szekcióba csoportosítják. Minden szekcióban egy fődíjat osztanak ki.
 4. A filmek egyes versenyszekciókba vagy kiegészítő szekciókba való beosztásáról a Fesztivál Igazgatója a válogatóbizottsággal közösen dönt, de a végső döntést a Fesztivál igazgatója hozza meg.
 5. A kategóriák kreatív, tematikus és nyers kategóriák. Mindegyikben nemzetközi zsűri működik. A cél az, hogy a közönség és a nemzetközi zsűri kreatív módon tájékozódhasson a filmekről, valamint, hogy reflektálhasson a jelenlegi dokumentumfilm-készítési tendenciákra.
 6. A BIDF fenntartja magának a jogot, hogy a fő szekció díjai mellett más, alternatív díjakat (például a Diákzsűri díját, a Senior zsűri díját) is alapítson, tekintettel a filmekre és az adott év zsűrijének véleményére. A BIDF felel a filmek bármilyen különdíjra jelöléséért, a közönségdíj pedig a közönség  szavazatai alapján kerül kiosztásra.

 

IV.  A KIVÁLASZTOTT FILMEK VETÍTÉSI PARAMÉTEREI

 1. A BIDF akkor fogadja el a kiválasztott filmeket vetítésre, ha azok megfelelnek az alábbi technikai követelményeknek:
  • Fájlformátum: .mov/.mxf
  • Kodekek: ProRes 422HQ vagy DNxHR HQX.
   • DCP, amennyiben nem titkosított. Ha titkosított, akkor DKDM-et kell mellékelni.
  • Mezősorrend: progresszív
  • Felbontás: legalább 1920x1080 vagy azzal egyenértékű, lehetőleg fekete sávok nélkül, a képaránybeli különbségek figyelembevételével.
  • Hang: 5.1, PCM (tömörítetlen), 48 kHz, 24 bit.
  • Felirat: A párbeszédes feliratokat nem szabad beégetni/keménykódolni. Az angol feliratokat külön kell csatolni egy olyan feliratfájlformátumban (pl. .srt), amely tökéletesen illeszkedik a megadott videófájlhoz.
 2. A HDcam SR nem fogadható el vetítési formátumként.
 3. A vetítésre szánt másolatoknak 2024. november 13-ig kell beérkezniük online (preferált) vagy egy később megadott postacímre.
 4. A Résztvevők beleegyeznek, hogy a BIDF kizárólag a Fesztivál vetítési céljaira digitalizálja és kódolja a DCP-ket. A DCP-k a film jogtulajdonosai számára, illetve a Fesztivál után bárki más részére semmilyen más céllal nem bocsáthatók rendelkezésre.

 

V.  A VETÍTÉSI PÉLDÁNYOK POSTÁZÁSA

 1. A Magyarországra történő szállítás költségeit a feladó viseli. A külföldről érkező küldeményekhez proforma számlát kell csatolni.
 2. A BIDF magára az esetleges visszaküldési költségeket, kivéve például az újra behozatali tárolási díjat. A feladónak kell viselnie a Magyarországra történő szállítás, valamint a visszaszállítás során az első szállítmányozónak történő kézbesítés biztosítási költségeit. A nyomtatványok, kazetták és adathordozók visszaküldése a Fesztivál futárszolgálatán keresztül történik. A BIDF kizárja felelősségét a szállítás során keletkezett immateriális károkért.
 3. A Fesztivál nem vállalja a (közbenső) negatívok vagy pozitívok, a master videokazetták vagy az egyéb utómunka költségeinek megfizetését. Hibás vetítés esetén a Fesztivál nem vállal felelősséget az esetlegesen bekövetkezett immateriális károkért. Jelen fejezetre vonatkozóan a továbbiakban a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) rendelkezései az irányadóak.

 

VI.  NYELVI VÁLTOZATOK

A versenyfilmek eredeti változatban kerülnek vetítésre, angol (ha a film eredeti nyelve nem angol) és magyar felirattal.

 

VII.  UTAZÁSI ÉS SZÁLLÁSKÖLTSÉGEK

A BIDF lefoglalja és kifizeti a kiválasztott filmek rendezőjének (vagy alkotói stábjának, de csak a BIDF által meghívott tagoknak) utazási és 3 napi szállásköltségét a Fesztivál ideje alatt. A szállást a BIDF választja ki.

 

VIII.  A DÍJAK KIFIZETÉSÉNEK FELTÉTELEI

A BIDF a díjat a Fesztivált követően banki átutalással fizeti ki, a mindenkori hatályos vonatkozó jogszabályoknak és a kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó nemzetközi megállapodásoknak megfelelően. A kettős adóztatás elkerülése érdekében a díjazott Résztvevőknek igazolást kell benyújtaniuk arról, hogy lakóhelyükön minden adót befizettek. A nyertes Résztvevők felelőssége a szükséges dokumentum beszerzése. A kifizetés csak a fent meghatározott dokumentum kézhezvételét követően teljesíthető.

 

IX.  MARKETINGTEVÉKENYSÉG

 1. A BIDF vállalja, hogy - elsősorban a saját honlapján keresztül - a filmekkel és azok rendezőivel kapcsolatos információkat bocsát a közönség rendelkezésére. Így a BIDF közzéteszi a film, a rendező önéletrajzát és fényképét. A Résztvevők felelőssége, hogy a BIDF korlátozás nélkül jogosult legyen az általuk rendelkezésre bocsátott fényképet PR célokra felhasználni, valamint azért, hogy a BIDF-et ne terhelje jogdíj-fizetési kötelezettség a rendelkezésre bocsátott képpel kapcsolatban.
 2. A BIDF fenntartja magának a jogot, hogy a Fesztivál katalógusához, programjaihoz és szórólapjaihoz saját szövegeket írjon. 
 3. Jelen dokumentum elfogadásával a Résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendező és az alkotócsapat más tagjainak nevét és a róluk készült fényképet a BIDF a produkciókkal és rendezvényekkel kapcsolatos kiadványokban, valamint a médiában való bármilyen megjelenés során területi, terjedelmi és időbeli korlátozás nélkül felhasználja.

 

X.  A FELHASZNÁLÁSRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK

 1. A BIDF jelen ÁSZF-ének elfogadásával a Résztvevő szavatolja, hogy a benyújtott mű szerzői jogainak jogosultjaként jár el. "Szerzői jog jogosultja" a jelen szabályzat értelmében a védendő mű szerzője (alkotója), vagy bármely más természetes vagy jogi személy, illetve személyek csoportja, aki vagy amely e tárgyon az e szabályzatban említett tevékenységekre kiterjedő, a felhasználási jogok átruházását, illetve harmadik személyeknek történő átruházását lehetővé tevő immateriális tulajdonjogot szerzett.
 2. A BIDF ÁSZF elfogadásával a Résztvevők garantálják, hogy a rendelkezésre bocsátott anyagokra nem vonatkozik harmadik fél joga. Valamint egyetlen harmadik félnek sincs joga arra, hogy a BIDF Fesztivál keretében fennálló licencjogait részben vagy egészben korlátozza, annak gyakorlását megakadályozza, kizárja, vagy a jelen dokumentumban meghatározottakon túl fizetési kötelezettséget okozzon. Amennyiben harmadik felek a BIDF-fel szemben bármilyen, a rendelkezésre bocsátott anyagokkal és művekkel kapcsolatos igényt támasztanak, a rendelkezésre bocsájtó fél köteles a BIDF-et mentesíteni az ilyen igények alól, és átvállalja a BIDF ilyen igényekkel szemben szükséges védekezéssel kapcsolatban felmerülő jogi költségeit. A BIDF haladéktalanul tájékoztatja a bemutató felet, ha harmadik fél ilyen igényeket támaszt a BIDF-fel szemben.
 3. A Résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a hivatalos fesztiválprogramba beválogatott filmeket legfeljebb négy nyilvános vetítésen mutassák be. A BIDF nem fizet jogdíjat a vetítésekkel kapcsolatban.
 4. A Résztvevők a BIDF-nek térítésmentesen, időben és térben korlátlanul (a védendő művön fennálló védelmi jog fennállásának időtartamára) megadják a jogot, hogy a film teljes hosszának legfeljebb 10%-át kitevő filmfelvételeket, valamint reklámanyagokat, például trailereket és fényképeket használjon fel. Az ehhez szükséges anyagot a filmmel kapcsolatban a jogtulajdonos biztosítja. Az ilyen felvételek és anyagok felhasználásának célja a Fesztivál és az érintett film reklámozása, továbbá ezek továbbítása a tudósító médiának (például rádió és televízió, sajtó, internet, podcast, közösségi média és egyéb multimédiás formátumok), valamint a médiával együttműködő partnerek felé nem kereskedelmi célú online közzététele a www.bidf.hu oldalon.
 5. Az aktuális fesztiválszezonban és az azt követő hat hónapban a filmeket a szakemberek és a zsűri a Fesztivál jelszóval védett digitális videótárában, bejelentkezéssel tekinthetik meg. A BIDF jogosult a benyújtott produkciót e célból fizetési kötelezettség nélkül digitalizálni. A Fesztivál fenntartja a jogot a biztonsági másolatok archiválására belső célokra, valamint nonprofit és nem nyilvános felhasználásra.

 

XI.  ADATVÉDELEM

 1. A Felek minden tényt és adatot bizalmasan kezelnek. Ez a titoktartási kötelezettség nem vonatkozik azokra az adatokra vagy tényekre, amelyek a hatályos jogszabályok rendelkezései szerint közérdekűek.
 2. A Felek kezelhetik a természetes személynek tekintett Résztvevők, a jogi személynek tekintett fél képviselőinek és szerződött személyeinek azonosításához szükséges személyes adatokat a kapcsolatfelvétel és a Fesztiválon való részvétellel kapcsolatos további szükséges intézkedések megtétele céljából.
 3. A személyes adatok érintettjeit megilletik az adatkezeléssel kapcsolatos jogok és jogorvoslati lehetőségek.
 4. A Felek a személyes adatokat a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően kezelik, és azokat nem adják át harmadik személynek.
 5. Jelen dokumentumot elfogadó Résztvevők kijelentették, hogy saját személyes adataikat a másik fél a jelen pontnak megfelelően kezeli, és a felek megállapodnak abban, hogy az adatkezelésről minden esetben értesítik az érintetteket is. A Felek nem kötelesek a másik fél érintettjeit külön értesíteni a Felek által végzett adatkezelésről feltéve, hogy az adatkezelés megfelel a jelen szakasznak és a http://www.bidf.hu/adatvedelem oldalon elérhető Adatvédelmi Tájékoztatónak.
 6. A Résztvevők engedélyezik továbbá, hogy elérhetőségeiket és egyéb benyújtott adataikat a BIDF adatbázisában tárolják és a Fesztivál céljaira használják. A Résztvevők a jelen ÁSZF elfogadásával felelősséget vállalnak az adatok pontosságáért és a személyes adataikban általuk vagy a nevükben bekövetkező bármilyen változásért.

 

XII.  VITARENDEZÉS

 1. A Felek a Fesztiválon való részvétellel kapcsolatban felmerülő vitás kérdéseket elsősorban békés úton, tárgyalások útján kívánják rendezni. Amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményre, a Felek a magyar jog szerint illetékes és hatáskörrel rendelkező magyar bíróságokhoz fordulhatnak.

 

XIII.  ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

 1. Jelen szabályzat a Résztvevők és a BIDF közötti jogviszonyban a http://www.bidf.hu weboldalon történő digitális elfogadással lép hatályba.
 2. BIDF 2025-en való részvételre történő regisztráció a fenti szabályzat tudomásul vételének minősül. A BIDF fenntartja magának a jogot, hogy minden olyan kérdésben döntsön, amelyről a szabályzat külön nem rendelkezik, és rendkívüli és indokolt esetben kivételeket engedélyezzen. Jelen szabályzatban kifejezetten nem szabályozott kérdésekben a döntés joga a Fesztivál igazgatóját illeti meg.
 3. A nevezés azt jelenti, hogy a Résztvevők elolvasták és elfogadják a BIDF ÁSZF-et.
 4. A BIDF fenntartja magának a jogot, hogy jogszabályi változások esetén, vagy bármely más körülmény lényeges változása esetén a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően egyoldalúan módosítsa a jelen dokumentum rendelkezéseit.
 5. Minden nem szabályozott kérdésben a magyar jog az irányadó.
X

Segítsd a BIDF-et!

A TE adományod is számít

Rendszeres támogatás Egyszeri támogatás
Back to top