Barion Pixel

Film

Navalnij

Navalny - 98'

Szinopszis

2020 augusztusában egy Szibériából Moszkvába tartó repülőgép kényszerleszállást hajt végre. A gép utasainak egyike, az orosz ellenzéki vezető Alekszej Navalnij, életveszélyes állapotban van.
Alekszejt először egy helyi szibériai kórházba szállítják, majd Berlinbe menekítik, ahol az orvosok megerősítik, hogy Novicsokkal, az orosz kormány ellenségei ellen kifejlesztett idegméreggel támadták meg.
Vlagyimir Putyin elnök azonnal kétségbe vonja a vizsgálati eredményeket, és tagadja, hogy köze lenne a merénylethez.

Felépülése során Navalnij és csapata – az egész világ figyelme közepette – együttműködött a Bellingcat oknyomozó újságírói csoporttal, valamint más nemzetközi hírszervezetekkel, hogy kivizsgálják a merényletet, és bizonyítékot találjanak a Kreml részvételére.

Díjak

2023 Oscar: Best Documentary Feature; 2023 BAFTA Film Award: Best Documentary; 2022 Nesnady and Schwartz Documentary Competition: Best Documentary...

Rendezők

Rendező:

Daniel Roher

Daniel Roher kanadai dokumentumfilm-rendező Torontóban, Ontarióban él. Leginkább az "Egyszer voltak testvérek: Robbie Robertson és a banda" című 2019-es filmjéről ismert, amely a 2019-es Torontói Film Fesztiválon nyitófilm volt. 2022-ben "Navalnij" című dokumentumfilmjükkel elnyerték a 95. Oscar-díjat a legjobb dokumentumfilm kategóriában.

Director
X

Segítsd a BIDF-et!

A TE adományod is számít

Rendszeres támogatás Egyszeri támogatás
Back to top