Barion Pixel

Film

Menekülés - 86'

Szinopszis

Amin a nyolcvanas évek Afganisztánjában tölti gyermekkora egy részét, nyugati zenéket hallgat, nővéreinek és anyjának sem kell fejkendőt hordania. A szovjetek kivonulásakor apjának azonban nyoma veszik. A polgárháború elől neki és testvéreinek is menekülnie kell. A család Moszkvában talál menedéket, ahonnan Svédországba próbálnának eljutni, de az embercsempészek magas árat kérnek a szabadulásért.
Amin családi döntésre egyedül, a legdrágább és legbiztonságosabb útnak vág neki. Azzal azonban senki sem számol, hogy a fiú repülőjegyén Svédország helyett Dánia szerepel, a menekült státusz megszerzéséhez pedig Aminnak hazudnia kell. Amin ma 36 éves, befutott egyetemi kutató, és barátjával készül összeházasodni. A titok azonban, amit több mint 20 éve magában eltemetve őriz, karrierjét és magánéletét is tönkre teheti.

A film nagykövete

Kajdi Csaba

Díjak

Sundance - World Cinema Jury Prize, Göteborg Film Festival - Golden Dragon Award, Visions du Réel - Audience Award, Biografilm - Best International Film, Annecy - CRISTAL FOR BEST FEATURE FILM, Best score and the Gan Foundation

Rendezők

Rendező:

Jonas Poher Rasmussen

Jonas Poher Rasmussen dán-francia filmrendező 1981-ben született. 2006-ban mutatkozott be a Something About Halfdan című elismert tévéfilmjével, amelyet egy dokumentarista rádióműsor sorozat követett. 2010-ben végzett a Super16 nevű dán filmiskolában. A dokumentum- és játékfilm határán mozgó Searching for Bill című filmjével megnyerte a Nordic Dox díjat a koppenhágai CPH:DOX és a legjobb nemzetközi filmnek járó díjat a Tel Aviv-i DocAviv nemzetközi dokumentumfilmfesztiválon. 2015 novemberében mutatták be előző, What He Did című dokumentumfilmjét, amely 2016-ban a Thessaloniki Filmfesztiválon elnyerte a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének díját (Fipresci). Új, Flee című filmjét, amely egy animációs dokumentumfilm egy közeli barátjáról, beválogatták a 2020-as Cannes-i Filmfesztiválra.

Director
X

Segítsd a BIDF-et!

A TE adományod is számít

Rendszeres támogatás Egyszeri támogatás
Back to top