Film

Szív utca I.-II.

Szív utca I.-II. - 180'

Vetítési időpontok
11:00 | január 28. | Budapest | CC Mammut II.
Megnézem

Szinopszis

Az 1990-92-es években, a szocialista-kommunista ideológia rendszer összeomlása utáni vákuumban megkezdődött a Horthy korszak szellemvilágának restaurációja. Újra indulni látszott az 1945-ben félbeszakadt kulturális háború. Az országos politikában megjelent az igény, hogy az iskolákban bevezessék a kötelező hitoktatást. A parlamentben heves viták folytak erről. Csillag Ádám filmje ennek az ideológiai csatának a legkeményebb terepén, azaz a Szív utcai általános iskolában játszódik, az ott kialakuló lelkiismereti és ideológiai harcokat, folyamatokat mutatja be, amelyben végül nemcsak a tantestület dolgozói, hanem a szülők és gyerekek is sérültek.
Magyar Filmszemle 1993 - Dokumentumfilm kategória: legjobb rendezés díja

Díjak

Kalamata Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál: Arany Olajfa 2002, Budapest Magyar Filmszemle 2001- Dokumentumfilm kategória fõdíj

Rendező bio

Rendező:

Csillag Ádám

Csillag Ádám 1954-ben született, Balázs Béla-díjas magyar dokumentumfilm-rendezõ, producer. Filmes karrierjét asszisztensi munkakörben kezdte 1975-1980 között forgó nagyjátékfilmekben dolgozva. 1984-ben elvégezte a fõiskola film- és televíziós rendezõ szakát, ahol Fábri Zoltántól tanulhatott. A diplomaszerzés utáni években a BBS-ben készített dokumentumfilmeket, a siker azonban nem jött könnyedén. Filmjeihez sokáig nem talált külsõ támogatást, ezért önerõbõl kellett dokumentálnia azokat az eseményeket, amelyek nem, vagy csak korlátozottan, esetleg ellenkezõjükre fordítottan, manipulált módon jelenhettek meg a nyilvánosságban. Csillag Ádám dokumentumfilmes munkáját számos díjjal jutalmazták az évek során: 1986-ban megkapta a Kulturális Minisztérium Nívódíját, 1990-ben Dunaszaurusz címû alkotását az Év Dokumentumfilmjévé választották, 1993-ban pedig a Szív utca címû filmjének ítélték a Legjobb Rendezés díját a Magyar Filmszemlén. 1997-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 2001-ben pedig a Millenniumi Magyar Filmszemlén Mostohák címû rendezése nyerte el a fõdíjat. “Egykori filmrendezõ, mai krónikás vagyok”- hivatkozik magára a rendezõ, aki nagy horderejû dokumentumfilmjei után, közel tíz éve egyedi krónikákat oszt meg nézõivel.

Could not find file
Back to top