Film

BIDF Award badge

Welcome to Chechnya

Isten hozott Csecsenföldön - 107'

Szinopszis

Ramzan Kadyrov, Csecsenföld zsarnok diktátora 2017 óta aljas hadjáratot folytat, hogy a csecsen LMBTQ emberek „vérét megtisztítsa”, ezért kormánymegrendelésre letartóztatják, megkínozzák és kivégzik őket. Mivel a Kreml tökéletesen szemet huny a dolog felett, és világszinten is alig ítélik el a történteket, helyi aktivisták, életük kockáztatásával próbálják menteni az életveszélybe sodródott érintetteket. Az alkotók megdöbbentő filmes eszközt használnak annak érdekében, hogy megőrizve a főhősök anonimitását, lerántsák a leplet a kegyetlenségekről, és elmeséljék a gonosszal szembeszálló rendkívüli csoport történetét.

A film nagykövete

Németh András

Díjak

U.S. documentary special jury award for editing: tyler h. Walk (sundance), panorama audience award for best documentary (berlin), teddy activist award (Berlin)

Rendező bio

Rendező:

David France

David France (rendező) Oscar-díjra jelölt filmkészítő, New York Times bestseller szerző, és díjnyertes oknyomozó újságíró. Rendezői debütáló filmjét, a How to Survive a Plague-t az innovatív és nagy hatású történetmesélés példájaként emlegetik, és rendszeresen vetítik le az egyetemi tantermekben, illetve a kommunikációs csoportok és AIDS segély szervezetek köreiben. A több mint 20 „Az év legjobb filmje” listán – beleértve a Time-t és az Entertainment Weekly-t – megjelenő dokumentumfilmet GLAAD-díjjal jutalmazták és a legmagasabb kitüntetést ítélte neki többek között a Gotham Awards, a Nemzetközi Dokumentumfilm Szövetség, a New York-i Filmkritikusok Egyesülete, a Bostoni Filmkritikusok Társasága és a Provincetown Filmfesztivál. A majdnem 30 várost elérő vetítést követően a How to Survive a Plague-t a PBS-en futó Independent Lens-en is leadták, amelyen keresztül több milliós nézőszámot ért el, illetve Oscar- és Emmy-díjra jelölték és Peabody-díjjal tüntették ki. 2017-es alkotása, a The Death & Life of Marsha P. Johnson című Netflix Original dokumentumfilm számtalan fesztivált nyert meg.

Director
Back to top