Film

BIDF Award badge

Ön - kép

Self Portrait - 78'

Vetítési időpontok
17:30 | március 03. | Online elérhető március 10-ig
Megnézem

Szinopszis

Lene Marie Fossen (33) tízéves kora óta bujkált a Norvég Egészségügyi Rendszer elől, holott szüleivel együtt komoly oka lett volna időben szakemberekhez fordulni. Az egyik legsúlyosabb pszichiátriai betegségben, anorexiában szenved. A nem mindennapi Lene autodidakta módon tanulta ki a fényképészet mesterségét, mígnem elismert, világklasszis fotóművész lett belőle. Különös fotó-projektjében levetkőzi a szégyent és szembenéz halálos betegségével. Képei egyszerre nyersek és költőiek, művészete mezítelen és őszinte – a világon egyedülálló módon. Lebilincselő film a művészet erejéről és egy súlyos betegségben szenvedő ember gyógyulási esélyeiről.

Díjak

One World - International Human Rights Documentary Film Festival, Prague, The Regional Jury Award / Thessaloniki International Documentary Film Festival Human Values Award given by the Hellenic Parliament / Krakow Film Festival, FIPRESCI Award and Audience Award / Biografilm Festival Italy, Audience Award / National Film Award Amanda for Best Documentary

Rendező életrajz

Rendező:

Margreth Olin & Katja Høgseth & Espen Wallin

Margareth Olin (született: 1970) a norvég Voldai Egyetemen a Bergeni Egyetemen, valamint az Oslói Egyetemen tanult. Rendezőként az In the House of Love című diplomafilmjével debütált 1995-ben. Az igazi áttörést azonban a My Body (2002) című dokumentumfilm jelentette számára, amelyet Amanda-díjjal is jutalmaztak. Következő filmje, a Raw Youth (2004) több mint 60 000-es nézőszámot ért el a norvég mozikban, valamint Nemzeti Amanda Díjra és Európai Film-díjra jelölték 2005-ben. Olin egyike volt annak a hat rendezőnek, akit kiválasztottak a Cathedrals of Culture (2013) című Wim Wenders sorozatban való részvételre, mely során ő rendezte az Oslói Operaházról szóló epizódot. 2016-ban Olin Doing Good című dokumentumfilmje 170 000-es nézettséget ért el a norvég mozikban. A Childhood (2017) szintén nagy sikert aratott. 2020-ban jelent meg a Self Portrait című filmje, amelyet Katja Høgsettel és Espen Wallinnal közösen rendeztek.

Director
Back to top