Film

The Wall of Shadows

A hegy szelleme - 95'

Szinopszis

"Néhány profi hegymászó súlyos dilemma elé állít egy serpa családot, amikor arra kérik fel őket, hogy a mindezidáig meghódíthatatlan, impozáns, nepáli Kumbhakarna-hegy keleti oldalán vezessék őket a csúcsra. A hegy nem pusztán arról híres, hogy nagyobb kihívást jelent a megmászása, mint magának a Mount Everestnek, hanem arról is, hogy a helyi kirant vallás istenként tiszteli, akit nem szabad háborgatni, azaz megmászni.
Míg a serpa édesapa szeretné megkeresni fia egyetemi tanulmányihoz a pénzt, a hithű édesanya – aki bár támogatja fia álmát, hogy orvos lehessen – kitart amellett, hogy a szent hegy érinthetetlen. A vallási hagyomány szerint isten teste, amelyet tiszteletben kell tartani.
"

Díjak

Bergen IFF

Rendező bio

Rendező:

Eliza Kubarska

Eliza rendező, hegymászó és utazó. A varsói Szépművészeti Akadémián, majd a lengyelországi Wajda Filmiskolában tanult. 2004 óta világszerte több díjazott dokumentumfilmet rendezett, amelyeket gyakran igen szélsőséges helyszíneken forgatott, mint: a Grönlandon játszódó What happened on Pam Island (TVP, 2010); a Borneó körüli tengereken és a víz alatt felvett Walking Under Water (ZDF/Arte, 2014, Hot Docs Zsűri-díj és Külön említés a Los Angeles-i Nemzetközi Filmfesztiválon és a Palm Springs Nemzetközi Filmfesztiválon), és a Karakorumban forgatott K2. Touching the Sky (HBO, 2015), amely egyike a valaha legtöbb díjra jelölt lengyel hegyi filmeknek. 2008 óta a Vertical Vision Filmstúdió igazgatója.

Director
Back to top