Film

BIDF Award badge

Sunless Shadows

Örök árnyék - 74'

Szinopszis

Apja, férje, vagy más férfi rokona meggyilkolásáért egy csapatnyi tizenéves lány tölti büntetését a fiatalkorúak javítóintézetében – Iránban. Őszinte beszélgetéseik és játékos együttlétük közepette a lányok lépésről lépésre megnyílnak, s fokozatosan fény derül az általuk elkövetett szörnyűséges tettek következményeire – és időnként annak okaira is. A rendező olykor egyedül hagyja a lányokat a kamerával, akiknek így lehetősége nyílik felvételt készíteni, s azon keresztül megszólítani egykori áldozatukat, vagy bűntársaikat. A lányok közül többen az anyjuk segítségével ölték meg az apjukat. Az anyák a kivégzésükre várnak, máshol. Az édesanyák életéért való rettegés ellenére a hangulat a lányok lakóegységében – a közös tini hálószobával, osztályteremmel és a füvesített udvarral – szinte gondtalannak tűnik. Egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy ez a zárt, csak nőkből álló környezet valójában menedéket nyújt számukra az agresszív, férfiak uralta társadalom elől.

Díjak

*Winner of: *Best Director* at the 32nd IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam, The Netherlands, 2019. * Winner of: *Honorable Mention* at the 17th Big Sky Documentary Film Festival, Missoula, Montana USA, 2020. *Winner of: Silver Horn *Best Director* of the film on Social issues at the 60th Krakow Film Festival, Poland, 2020. *Winner of: *Student Jury* Award at the 60th Krakow Film Festival, Poland, 2020.

Rendező bio

Rendező:

Mehrdad Oskouei

Mehrdad Oskouei iráni filmkészítő, producer, fényképész és kutató 1969-ben született Teheránban. A Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát filmrendezés szakon. Filmjeit, melyeket jellemzően jelentős kritikai elismerés fogad, számtalan fesztiválon vetítették otthon és külföldön egyaránt. Ennek következtében bekerült a legjelentősebb iráni dokumentumfilm-készítők közé. 2010-ben Oskouei-t Holland Prince Claus Díjjal jutalmazták a teljesítményeiért. Alapító tagja az Antropológiai és Kulturális Intézetnek, számtalan nemzetközi filmfesztiválon vett részt zsűritagként, valamint kulturális nagykövete volt az Egyesült Nemzetek humanitárius bizottságának (UN OCHA). Emellett tanít az Irán körüli filmes iskolákban és aktív résztvevője az Teheráni Művészeti és Kulturális Egyesületnek.

Director
Back to top