Barion Pixel

Film

A mozdulat művészete - 59'

Szinopszis

Egy érzéki és mélyreható film három, idős budapesti táncművészről. Irén, Éva és Ágnes egykor a korai magyar modern tánc mozgalom részesei voltak. A film készítésekor már mindannyian 90 és 100 év között jártak.
A táncművész diák és beszélgető partner szerepében Boglárka visszafejti, hogy a szereplők hogyan alakították életüket és mozgással való kapcsolatukat az elmúlt évszázad főbb társadalompolitikai változásainak átvészelése érdekében.
A film egy személyes és testi találkozásra invitál minket három nagyon különböző személyiséggel, és az ő múlthoz és jelenhez való kapcsolatukkal. Irén, Éva és Ágnes saját otthonaikban, illetve a színpadra visszatérve tárják elénk elképesztően gazdag élményeiket, melyeket testükben őriznek.

Rendezők

Rendező:

Boglárka Börcsök

Börcsök Boglárka (1987, Magyarország) berlini és budapesti székhelyű alkotó és előadóművész, aki alkotásaiban a tánc, koreográfia, videó és hang találkozási pontjain mozog. Munkáiban rejtett történetek, elfelejtett művészek, láthatatlan hatalmi narratívák elevenednek meg koreográfiai módszerek által. Előadóművészként számos nemzetközi művész alkotásaiban szerepelt világszerte. Színházakban, galériákban, csak úgy, mint múzeumokban látható volt többek között Kate McIntosh, Ligia Lewis, Tino Seghal, Boris Charmatz és Joachim Koester alkotásaiban. Az elmúlt évek során Börcsök szoros együttműködésben dolgozott Salamon Eszter magyar koreográfussal Salamon MONUMENT sorozatában, ami bemutatásra került többek között a parizsi Centre Pompidouban, a brüsszeli Kaaitheater-ben, az esseni PACT Zollverein-ban, a berlini Akademie der Künste-n, a bécsi ImPulsTanz Festival-on, és a portói Serralves múzeumban. Jelenleg a német filmrendezövel, Andreas Bolmmal dolgozik együtt számos filmen és előadáson.

Director
Rendező:

Andreas Bolm

Andreas Bolm (1971, Köln) filmrendező és művész, Németországban, Magyarországon és Franciaországban él és alkot. Filmjeinek szereplőit azok társadalmi és családi környezetében mutatja be, a dokumentáció és fikció határvonalait vizsgálva. A Ròzsa (2000), a The Sleepers (2003), a Jaba (2006), az All The Children But One (2008) és a School Files (2012) című munkái számos fesztivál műsorán szerepeltek világszerte. Jaba bemutatásra került a Festival de Cannes programjában. 2009-ben Bolm a Cinefondation Residence Festival de Cannes résztvevője volt. Első mozifilmje, a The Revenants a 63. Berlinale Perspektive Deutsches Kino szekciójában premierelt, majd a New York-i Museum of Modern Art –ban is bemutatásra került. 2014-ben Bolm a stuttgarti Akademie Schloss Solitude művészeti rezidenciáján, melynek keretében megszületett második játékfilmje, a Le Juge (2016). Bolm jelenleg számos filmen és előadáson dolgozik együtt Börcsök Boglárka magyar alkotó és előadóművésszel.

Director
X

Segítsd a BIDF-et!

A TE adományod is számít

Rendszeres támogatás Egyszeri támogatás
Back to top