Barion Pixel

Film

BIDF Award badge

Anyáim története - 75'

Szinopszis

Virág parlamenti képviselőként belefáradt a számára kilátástalannak tűnő ellenzéki létbe és otthagyta a politikai pályát. Zenész barátnőjével, Nórával úgy döntenek, hogy gyereket vállalnak, annak ellenére, hogy Magyarországon kifejezetten nehéz az azonos nemű pároknak családot alapítani. Két év bizonytalan várakozás után hírt kapnak egy örökbefogadásra váró kislányról. A két és fél éves kislány nevelőszülőknél van és jelentősen le van maradva kortársaitól. Nóra és Virág habozás nélkül igent mondanak.
A két rendező, Dér Asia és Haragonics Sári különleges érzékenységgel követi végig a várakozás intenzív időszakát, majd a családdá válás örömteli és küzdelmes mindennapjait. Míg Virág ösztönösen ráérez az anya-szerepre, Nóra nehezen találja a helyét a családban. Félelme, hogy a kislánynak nincs szüksége két anyára, alapjaiban kérdőjelezi meg, amit addig önmagáról gondolt. A szülővé válás nehézségei mellett a magyar kormány melegekkel szembeni kirekesztő családpolitikájával is meg kell küzdeniük, amely egyre növekvő mértékben befolyásolja életük és jövőbeli terveik alakulását.

Rendezők

Rendező:

Asia Dér

DÉR ASIA dokumentumfilm rendezőként végzett a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem DOCnomads képzésén. Diplomafilmje, a Levelek Anyámtól jelölve volt a Legjobb magyar rövidfilm díjára a Magyar Filmszemlén. Jelenleg a Filmművészeti Egyetem DLA képzésén vesz részt, kutatási témája a rendező és a szereplők viszonyának pszichológiai hatásai a hosszú távú dokumentumfilmben. Első egész estés dokumentumfilmje az Anyáim története, amely a Kanadai HotDocs nemzetközi filmfesztiválon mutatkozot be. 2018-ban bekerült az Inkubátor program nyertesei közé, így lehetőséget kapott, hogy elkészítse Nem haltam meg című filmjét, amelyen jelenleg is dolgozik. Filmjeivel részt vett a ZagrebDox Pro, DOCCIRCLE és Docu Rough Cut Boutique nemzetközi képzésein. A Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületének alapító és elnökségi tagja.

Director
Rendező:

Sári Haragonics

SÁRI HARAGONICS has graduated at the University of Theatre and Film Arts, Budapest with an MA in documentary film directing. She is also an honours graduate in media production at the University of Bedfordshire in the UK. Her graduation film, Coming face to face is about what inner springs can one still find inside the family to overcome pain and accept the absence of a Mother. The film has been screened at several festivals and won the ZOOM-IN competition at the Verzio International Documentary Festival in 2015. Sari continues that path in her next documentary-feature, Don’t worry, Sári! about the absence of mothers in her family and how that is affecting their family dynamics. She has recently started her Doctoral studies researching how participatory video can affect our social relations – focusing on underprivileged children and youngsters.

Director
X

Segítsd a BIDF-et!

A TE adományod is számít

Rendszeres támogatás Egyszeri támogatás
Back to top