Film

BIDF Award badge

Her Mothers

Anyáim története - 75'

Szinopszis

Virág parlamenti képviselőként belefáradt a számára kilátástalannak tűnő ellenzéki létbe és otthagyta a politikai pályát. Zenész barátnőjével, Nórával úgy döntenek, hogy gyereket vállalnak, annak ellenére, hogy Magyarországon kifejezetten nehéz az azonos nemű pároknak családot alapítani. Két év bizonytalan várakozás után hírt kapnak egy örökbefogadásra váró kislányról. A két és fél éves kislány nevelőszülőknél van és jelentősen le van maradva kortársaitól. Nóra és Virág habozás nélkül igent mondanak.
A két rendező, Dér Asia és Haragonics Sári különleges érzékenységgel követi végig a várakozás intenzív időszakát, majd a családdá válás örömteli és küzdelmes mindennapjait. Míg Virág ösztönösen ráérez az anya-szerepre, Nóra nehezen találja a helyét a családban. Félelme, hogy a kislánynak nincs szüksége két anyára, alapjaiban kérdőjelezi meg, amit addig önmagáról gondolt. A szülővé válás nehézségei mellett a magyar kormány melegekkel szembeni kirekesztő családpolitikájával is meg kell küzdeniük, amely egyre növekvő mértékben befolyásolja életük és jövőbeli terveik alakulását.

Rendező bio

Rendező:

Asia Dér & Sári Haragonics

DÉR ASIA dokumentumfilm rendezőként végzett a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem DOCnomads képzésén. Diplomafilmje, a Levelek Anyámtól jelölve volt a Legjobb magyar rövidfilm díjára a Magyar Filmszemlén. Jelenleg a Filmművészeti Egyetem DLA képzésén vesz részt, kutatási témája a rendező és a szereplők viszonyának pszichológiai hatásai a hosszú távú dokumentumfilmben. Első egész estés dokumentumfilmje az Anyáim története, amely a Kanadai HotDocs nemzetközi filmfesztiválon mutatkozot be. 2018-ban bekerült az Inkubátor program nyertesei közé, így lehetőséget kapott, hogy elkészítse Nem haltam meg című filmjét, amelyen jelenleg is dolgozik. Filmjeivel részt vett a ZagrebDox Pro, DOCCIRCLE és Docu Rough Cut Boutique nemzetközi képzésein. A Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületének alapító és elnökségi tagja.

Director
Back to top